
31.12.08
Les llambordes daurades de Sofia i les del carrer d'Ódena

22.12.08
Digueu-ne cua de palla

L'SGAE no es solidaritza amb La Marató

17.12.08
Ai, ai, ai, que no arribo a final de mes!

11.12.08
Les oportunitats de la crisi.
La tendència general en moments de crisi és la de refugiar-se en allò que ja s’ha conquerit i fer polítiques conservadores que
impedeixin perdre el que ja es té o fer hipotètics passos enrere.
Una de les poques frases encertades que he escrit al llarg de la meva vida, la vaig concebre en un moment de crisi personal quan entrava en conflicte tot allò que estava fent, que em t
enia encallat en un camí que m’immobilitzava. “Quan no pots tirar ni endavant ni endarrere, el millor que pots fer és donar un pas al costat: el camí queda net”.
Doncs la frase em va perseguint allà on vaig i és ben clar que és un remei interessant per afrontar qualsevol repte.
I tot passa per fer l’esforç d’observar cap on anem i trobar noves estratègies. No cal inventar res, tan sols és recuperar velles receptes -o noves- expressades abastament per molts estrategues que no es limiten a constatar la crisi (mama por!), sinó que, a més, inciten a ser imaginatius i afrontar-la des dels atributs propis de la cultura de la pròpia empresa.
No és allò d’administrar el que tenim, sinó que es tracta de veure què podem fer amb el que tenim quan encara hi som a temps.
Un dels exemples de combregar amb el que predico ha estat unir esforços en el gratuït que edita aquesta empresa amb un altre gratuït i obrir la informació i la distribució a un territori que és gairebé el 10% dels habitats de Catalunya, sense comptar que a l’estiu es dobla (com a mínim) la població als territoris més costaners.
És la vella recepta de “l’economia d’escala”. És la recepta de les joint-ventures. És la nova recepta que proposen els gurus de les solucions a la crisi: unir esforços i créixer: Es milloren costos, es millora la capacitat d’oferta publicitària, millora la presència territorial i, sobretot, cohesiona un territori. En aquest cas el Penedès. El de l’àmbit territorial. El de la possible vegueria.
Per tant, no es tracta d’uns periòdics de perfil anoienc i prou. Es tracta d’uns periòdics pensats per distribuir-se de forma gratuïta i que parlen de tot allò que té a veure amb l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat Nord, el Baix Penedès i el Garraf, tant informativament com en el lleure. No un periòdic editat des de Barcelona per a Barcelona i amb notícies que no tenen res a veure amb el territori, sinó informacions tractades des de i per al territori. I, en el cas de l’informatiu, fet des d’Igualada i amb corresponsalies a la resta de capitals de comarca.
Sabem que no serà un camí fàcil, però qualsevol altra alternativa no hauria tingut la il·lusió i l’esforç de tota la gent que treballem en aquesta empresa.
I hi hem posat el cor i ens hem posat a “pedalar”.


12.11.08
De lloats i arriscats emprenedors a lladres especuladors i insensibles

23.10.08
Dificultats i desgavells

6.10.08
Amb bon humor, es pot explicar la realitat de "subprime"
Aquesta perla, la he trobada al blog de Sieyin http://sieyin.tumblr.com/
18.9.08
Una cosa es el que es diu, i l'altra el que es fa

10.9.08
La Diada

4.9.08
La Vegueria

Tot i la meva implicació personal en aquest tema, m’he proposat analitzar des d’una perspectiva el més pràctica possible tot allò referent a les implicacions que tindrà la divisió territorial en vegueries.
Ja sabeu que, a pocs anys vista, està previst que desapareguin les províncies com les coneixem i es farà una nova divisió del territori, per tal d'acostar l’administració al nostre poble o ciutat.
De com s’organitzi tot això, en depèn en bona mesura l’impacte al nostre territori immediat d’aquelles decisions que fins ara es prenien des de la Diputació de Barcelona, o sia, temes d’ensenyament, sanitat, obres públiques, decisions urbanístiques, en comunicacions i un llarg etcètera de coses.
Primer es va fer una proposta de divisió territorial, que determinava un número de vegueries d’acord amb el criteri d’un comitè d’experts.
Aquesta proposta de divisió ha estat contestada per diversos col·lectius que entenen que el seu territori en surt perjudicat amb la nova divisió.
Un d’aquests grups ciutadans ha estat i és la Plataforma per una Vegueria Pròpia.
Al marge de les nostres ideologies polítiques i partidistes, un grup nombrós de ciutadans tenim la convicció que l’Anoia, el Garraf, l’Alt i el Baix Penedès conformem un espai territorial proper i amb problemàtiques similars, i que a la pràctica ja compartim moltes coses en comú, tant coses senzilles com les lligues de futbol infantil o ser territori de distribució agrupada de més d’una empresa, o la manca d’un pla d’infraestructures que ens relacioni i intercomuniqui. També hi ha coses que ens afecten el territori i que no les decidim, per exemple el centre logístic (CIM – Centre Integral de Mercaderies)) que primer havia de venir a l’Anoia (que ens aniria molt bé) i després intenten imposar-lo al Baix Penedès, on no és volgut pels ciutadans de la zona, que no entenen què hi faria una instal·lació com aquesta a aquell territori. Per altra banda aquí, a l’Anoia, ni n’hem sentit a parlar. Potser ha passat el mateix que amb les baralles de les outlets i, des de la Generalitat van decidir no fer-ho a la nostra comarca.
O sia, hi ha la postura del PSC, qui veu amb mals ulls la desaparició de les províncies, ja que des de Barcelona dominen políticament i “crematísticament” el territori i els diners d’un grapat de comarques, que no tenen cap mena d’influència davant del pes que té el Barcelonès.
Hi ha la postura de la Generalitat, que malgrat haver admès a tràmit al Parlament la possibilitat de crear la vuitena vegueria (la que volem els de la PVP), insisteix que, ja que es va aprovar la divisió en set, a l’Anoia ens toca anar a la Catalunya Central, o sia que ciutats tan distants com Berga i Igualada representa que tenim interessos comuns.
Evidentment la postura de l’equip de govern de la ciutat d’Igualada, amb l’alcalde al capdavant, es manté en els seus postulats (PSC).
O sigui, malgrat que el Ple Municipal es va afegir de forma inequívoca en el plantejament a favor de la vuitena Vegueria, l’alcalde de la ciutat fa proselitisme a favor d’una postura que no és la dels acords presos de forma democràtica pels representants de la ciutat.
No anem bé.
2.8.08
No m'en puc estar
Aquesta es en realitat la resposta que li he enviat al seu blog a Josep Quelart d'ERC. en referència a la Plataforma Vegueria Penedès.
El seu article d'opinió: http://blocs.esquerra.cat/josepquelart/bloc/ve-de-lluny
La meva resposta:
...i ja està? "
...doneu-me de baixa de la Plataforma?",
per què!... perque no t'agrada el que fa el partit en el que milites?
... perque no t'agrada el que es el relat dels fets?.
Llàstima.Segueixo pensant que lluny de ser una plataforma ideol·lògica es una plataforma idealista. No hi ha dubte que tots els que en formem part es perque lluitem per aconsseguir fer possible una nova divisió territorial adequada a les necessitats del territòri.
I crec que tots estem d'acord que els compromisos estàn per complir-los, i no per interpretar-los, munyir-los i fer-los miques.
Lamento que et sentis ofès pel relat dels fets, però et pots estalviar lo del somriure amb sorna per sota el bigoti i haver convertit una critica a l'actuació del partit en quelcom personal.
El que es trist es que no hi ha CAP PARTIT que hagi convertit la Vegueria Penedès en una fita a aconsseguir. El que si hi ha hagut es el compromis d'un grapat de persones que pel damunt de les nostres ideologies i partits creiem en aquesta divisió territorial i la reivindiquem. Que ara ens acusis de no-se-què es injust.
Ara que necessitem mes que mai la suma dels esforços dels que volem la vegueria, i que els partits que mes ens han d'ajudar busquen que ens barallem i que la plataforma perdi força per treure's del damunt la responsabilitat de no haver complert els compromisos, ara resulta que s'ha polititzat i per si acàs, m'en dono de baixa.
Molt em temo que es la postura mes fàcil.
Ho sento. No em crec els teus arguments.
La veritat es que us necessitem a tots per aconsseguir la vuitena Vegueria.
24.7.08
QUI PAGA TOT AIXÓ?

10.7.08
La butxaca buida

23.5.08
La Igualada territorialment incomunicada
Diu la llegenda que uns igualadins espabilats, van decidir fa mes de cent anys, que el que era bo per la ciutat era estar conectat amb Barcelona i prou.
D’altres ciutats mes espabilades, aconsseguien que els hi passes el tren tot anant a d’altres territòris, i per tant a hores d’ara tan sols estem conectats per tren a Barcelona i a les ciutats que hi han pel camí.
També no era bo que creixes la ciutat si no era estrictament per muntar-hi industries, que era pel que servia el riu i per tant la ciutat va creixer donant l’esquena a l’Anoia i els ciutadans obrien via cap a les zones mes altes de la ciutat.
No era bo estar gaire relacionat amb Manresa que era la ciutat que competía amb Igualada, i per tant quan mes lluny de que els igualadins hi poguessin anar, millor.
I Vilafranca?. Millor no parlar-ne, poques comunicacions per si acàs. Els interessava mes poder arribar a Barcelona,… la ciutat.
Aixó va obligar als igualadins a espabilar-se. A ser autosuficients. A generar la seva capacitat manufacturera i exportar-la a Barcelona.
Ara mirem-nos la realitat del 2008. Una ciutat que ha quedat amagada entre el triangle mes mal comunicat de Catalunya. Som el centre geogràfic pitjor comunicat miris com t’ho miris. Si no, probeu de moure-us sense cotxe.
A veure, anem a Lleida… cóm ho hem de fer?.
Anem a Vilafranca,… un servei regular de viatgers menys de 4 vegades al dia. En tren hem d’anr fins a Martorell, canviar de ferrocarril i enfocar cap a Vilafranca. I després tornar (4 hores)
I a Manresa?...
Aixó si, per anar a Barcelona, un tren que triga… 2 hores? O el servei regular d’autobusos que triga… Una hòra i mitja?.
Els nostres fills no ens ho agraeixen, ni a nosaltres ni als nostres avis que van prendre aquest tou de decisions, sovint amb bona intenció, però absolutament desenfocades amb el que tenia que ser el futur i la realitat de tot plegat.
Ara hi ha un tema que està passant absolutament desapecebut pels ciutadans i que es de cabdal importancia per cóm s’administrarà el territòri en un futur no gaire llunyà: la nova divisió territorial. Es tracta de de fer mes racional l’administració del territòri. I es fa en dues fases: primer es decideix l’àmbit d’actuació territorial i després es fa efectiu mitjançant la desaparició de l’estructura de la provincia, per fer territòris mes de butxaca, que es puguin administrar de forma mes inmediata i propera als ciutadans.
Aquí hi ha tres postures:
Jo no ho vull però no ho dic, però faig veure que ho vull
Jo no ho vull i ho torpedino però no ho dic i faig veure que ho vull
Jo ho vull però depén, pero val mes que es creguin que ho vull
No es un joc. Aquí s’hi poden situar tots els aparells dels partits. Mentrestant hi ha una realitat i es que que hi ha ciutadans que s’han preocupat de veure en aquesta divisió territorial la forma de sortir definitivament de l’eix Igualada-Barcelona i que els igualadins poguem anar cap on ens calgui.
Crec que hem de parar atenció en alló que anomenen Vegueries, perque els politics volen novament “capar” les iniciatives i el desenvolupament racional del territòri a favor dels seus interesos electorals.
Hi ha tant sols tres alternatives
Dependre de Barcelona (Tornem-hi). Postura defensada per l’equip de govern igualadí
Dependre de l’eix Manresa-Vic (Som-hi, embolica que fa fort). Postura defensada pel govern de la Generalitat
Compartir les decisions del territori amb Vilafranca, Vilanova i Sitges, el que s’anomena Vegueria Penedès.
Sincerament, no hi ha color.
Tot i així em temo que no ni desapareixeran les provincies, ni hi haurà vegeries, ni res, acabarem sent la provincia única espaÑola
6.4.08
Al Bar Tarragona
8 del mati de qualsevol dia dels meus darrers 10 anys (com a poc). Agafo el cotxe, i m’apropo fins el Bar Tarragona. Hi trobo la tieta escombrant el carrer, la mare de l’Asunción a la cuina (ja se que es diu Assumpta, però jo la conec per Asunción, amb accent català).
El Jimmy ja ha anat a buscar els diaris (2 esportius, un de gran, els dos del poble i alguna revista sobre tot de motor).
Sempre aparco malament, hi ha aquella mena de pas de cebra enorme per una borera xica, que no te sentit, però allà estic jo, mal aparcat.
Entro travessant dues portes la primera la primera cap a dintre, la segona cap a fòra.
A la dreta el mostrador llarg, amb una emisòra catalana, quan no hi ha la tele en marxa.
Quatre fileres de taules en paral.lel, que comencen a les vidrieres del carrer i s’acaben a mitg metre de la barra.
La primera filera els instal.ladors (gas, electra, …) La segona també per grups de persones de mes d’una empresa que van arribant durant el mati.
La tercera la nostra, grup de gent de diverses procedències (no coincidim quasi en cap dels oficis), però que a força de veure’ns, ens coneixem, i sabem quin lloc ocupar a taula.
La quarta filera fonamentalment els mes veterans de l’indret.
A tot arreu gots, aigues grans i toballons.
A l’altell aquells que no son de cap colla.
Una vegada assegut, obro el diari després de dir bon dia, i en Jimmy em porta el que vòl, sense preguntar –a força d’anys ja sap que m’agrada. Truita de butifarra negra, cansalada fregida, pops a la planxa, ventre amb mongetes, pops amb suc, callos, bacallà esqueixat, sardines en escabex, bocates de tunyina amb olives,… el que hi hagi, però poca cosa i bona.
Mentres llegeixo el diari ja han passat per la barra els fixes de cafè i conversa just abans de traballar, i han arribat ja alguns dels que s’instal.len a les taules als llocs precissos de sempre.
També han passat aquells jovenets i jovenetes que intenten comprar tabac quan van a l’escola i el Jimmy no els ho permet.
Ja baixa l’Asunción del pis de dalt i encen mes llums dels que el Jimmy te encesos. Es nota quan arriba.
Sense preguntar, a vegades l’un a vegades l’altre, em posen aquell cafè curt que s’agraeix.
Just abans d’alçarme ja està el bar mig plè. Les nou menys quart. Saludo, converso un minut, vaig a la barra, pago, surto a buscar el cotxe i a treballar.
I m’en vaig al despatx gratificat el meu interés pel que passa, el meu estòmeg, el regustet del cafè, i el somriure d’aquesta gent, de la familia que he tingut durant mitja hora cada mati, des de que visc a Igualada.
Tot aixó es va acabar el divendres dia 5.
Ho trobaré a faltar. Us trobaré a faltar.
17.3.08
Grans estratègies, grans resultats
No fa gaires dies, un amic, em va fer una afirmació que m’ha fet reflexionar de debò: Després de l’invent de la roda, el millor de tots els invents ha estat el PSC-PSOE. Si ets d’esquerres o conservador, nacionalista, espanyolista, lliberal, progressista, hetero, gay, creient, descregut, o siguis el que siguis, tens cabuda al ideari del PSC-PSOE: tenen un xollo.
Al damunt, han estat capaços de fer afirmacions que no han complert, d’aixecar expectatives que s’han malmès, i no ha passat res.
Han tingut la capacitat de rodejar-se de partits il·lusos que se’ls han cregut llegint entre línies missatges a mitges i s’hi han ajuntat sense condicions, fins que els han canibalitzat i s’han quedat sense res,… ni electors. Ni escons.
I el missatge ha estat clar, o ets del PSC-PSOE (amb ideari d’ample espectre) o ets del PP (neocons). I el missatge hi portava afegit: “de què us serveix escenificar que sou nacionalistes, si al final o manem nosaltres, o manem nosaltres”.
Així ha anat tot. El 83% dels diputats de Madrid, son de partits espanyols estatalistes.
El PSOE s’ha desfet a Madrid de l’incomoditat de pactar amb ERC (se l’ha menjat d’una bona mossegada i que no sumen ni afegint els d’IU) i tan sols l’hi ha quedat les solucions fàcils de pactar amb els partits de tarannà pactista com el PNB o CiU.
I no parlem del PP, que diuen que son un partit de centre, lliberals, defensors de la democràcia i que seran els defensors mes defensors de les virtuts d’España (amb ñ), tal i com ho porten fent des de fa anys. O sia un partit hereu d’allò mes ranci, que confonen els valors de la democràcia amb una mena de coto que s’ha de defensar perquè ningú mogui res.
Be dons, tan el PSOE com el PP, tenen el panorama com el volien: La bipolarització.
Sembla ser que tot el que ha succeït els darrers anys des del “Váyase señor González) ha envaït la TV amb programes que fan pedagogia de que qui surt a la TV, o qui crida mes, es el que te la raó. Inclús han convertit el periodisme d’investigació en una parodia barata de la recerca d’exclusives sobre personatges que no aporten res mes que mes crits i mes buidesa a la cultura general.
Només s’havien de veure els mítings i els debats, la conseqüència immediata de la “filocultureta televisiva” instal·lada al mon de la política: “m’heu de votar a mi, perquè l’altra es perjudicial per España (amb ñ)”
De fet ja ho deien els mes grans i savis del país. Tenim el que ens mereixem, i som el que hem volgut ser, i si no canvia res, es perquè no volem.
1.3.08
Entesa?
Entesa?
Aquests dies, tots rebem a casa un grapat de sobres amb propostes de vot dins de sobres farcits d’eslògans. Quan en una casa hi ha quatre persones en edat de votar, es tot aquell “sobram” multiplicat per quatre.
Analitzant allò que es rep, em segueix cridant l’atenció l’apropiació indeguda de paraules que adjectiven, i que no es corresponen amb les actituds de qui les esgrimeix.
Precisament el fet d’haver rebut un sobre amb el nom de ENTESA CATALANA DE PROGRÉS, m’ha cridat fortament l’atenció. Resulta que va signada per 4 partits que tenen en comú que es diuen d’esquerres.
Per altra banda partits que defensen consignes diferents i propostes diferents però que s’atribueixen en conjunt l’adjectiu de progressistes.
Segons el diccionari, Progressista es aquella persona o col·lectiu amb idees avançades. I a més anomena a un partit lliberal espanyol que tenia com a principi fonamental el ràpid desenvolupament de les llibertats.
Clar aquí se m’ha barrejat el concepte “lliberal”, i per tant també l’he cercat al diccionari i oh! sorpresa! Generós, que practica l’intel·lecte, inclinat a la llibertat, comprensiu, partidari de les llibertats individuals i socials en la política i de l’iniciativa privada en allò econòmic,…Bé d’aixó en parlarem una altra ocasió.
Està clar que “entesa” és que s’entenen. Es ben clar, està escenificat a les institucions catalanes. Una barreja d’antimonàrquics (de republicans de sempre, de republicans nou vinguts que ara ho esbomben, fins ara no) i monàrquics. O sia, de qui creu encara en l’utopia de Marx, de qui creu en Espanya com a concepte i qui parla d’independència. De qui defensa que se’ls ha de votar a ells perquè l’altra no surti, pels que defensen que s’ha de votar per ells perquè Catalunya progressi i dels que defensen el seu vot tot explicant que forçarà al primer a ser més d’esquerres.
En què quedem.
Un partit que defensa la seva autonomia a Catalunya (PSC) i ens ven que es apart de les consignes del partit que l’aixopluga a l’estat (PSOE). Si no recordo malament el Reagrupament va ser el PSC que va conservar els seus instints nacionalistes i va ser un dels fundadors de CDC.
Un altra que es la barreja de dos partits (ICV + EUiA) fosos i refosos i compactats i apretats amb consignes de tots i projecte comú que s’agrupa però que no es el mateix i que estan formats per agrupacions amb idees diferents (un poti-poti rar). Son aquells partits que es senten hereus del PSUC, també apartat de PCE, i que van acceptar la monarquia parlamentària, i que ara en el món virtual cremen imatges dels monarques.
Ah! I els d’ERC que hi fan amb aquests?. Ens diuen que representen el mes pur dels avenços de Catalunya, i en aquests anys de govern, encara necessiten justificar el seu poc criteri i l’insolvència dels seus pactes justificant els retrasos en les inversions a Catalunya per tot allò que van fer malament uns que governaven fa mes de 5 anys.
Què fan tots tres en un sobre, demanant el vot conjuntament?.
A qui voleu enganyar.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)