28.6.11

El triomf dels politics del “destino en lo universal”.


De fet, el que ha passat els darrers anys en el “camp d’assaig” del País Valencià, està ja aconseguint els seus mes secrets objectius: acabar amb qualsevol idioma que no sigui el castellà.

L’avenç imparable de la “lengua del imperio” a aquell territori va quedar ferida l’any 1907 amb la creació de l’Institut d’estudis catalans, en el moment en el que es va fer valdre que hi havia un idioma en comú a molts indrets, que va quedar anomenada com a “llengua catalana” i que l’any 1932, amb les “Normes de Castelló” es van unificar criteris de tractament de la mateixa llengua, respectant les formes pròpies de cada punt diferent de la geografia on es parles.

L’avenç de la llengua catalana, va quedar estroncada desprès de la Guerra Civil Española, període en que va quedar prohibit el seu us públic, encara que a les cases, seguia sent la llengua que parlaven les famílies.

L’arribada de la democràcia a l’Estat Español, va permetre una sincera i ferma recuperació de l’idioma a Catalunya, el País Valencià, Balears, i reivindicar-lo com a propi a la Franja de Ponent, a la Catalunya Nord i a d’altres punts de la Mediterrània (l’Alger entre d’altres).

Però els que conspiraven per malmetre-ho, van trobar en la suposada defensa de la seva llengua pròpia, una manera d’encendre els ànims i convertir la llengua “valenciana” en una llengua pròpia que suposadament defensaven pel damunt de qualsevol criteri, encara que desprès s’hagi demostrat que el que pretenien era convertir-la en “residual”.

El contacte amb la llengua troncal, es va convertir en un contuberni conspirador català, per tant es tractava de trencar qualsevol element contaminador, i van impedir a tort i a dret que els medis con TV3 pogués emetre en un entorn que el volen conservar pur per la “llengua valenciana”.

Però aquest assaig ha anat de conya. Ara, quan els partits amb menys missatge polític i que han quedat allunyats de les simpaties generals, son els que no han sabut instrumentar un nou missatge, ni han transmès una altra manera de fer arribar als valencians idees renovadores i de defensa de la seva identitat, ara, guanyen de nou per majoria absoluta, i valents, decideixen (en virtut d’una necessària retallada pressupostària) acabar amb les ajudes a la seva llengua, ja que es una d’aquelles coses “prescindibles” i “residuals”.

I com no, a Balears també ho faran.

I valents, a Catalunya enarboren la “defensa de la Constitució”,  i la decisió del TC per la “denúncia” de la “Defensora del Pueblo interina”, de que el català no es important i que ha de prevaldre la “lengua castellana”, per defensar el “destino en lo universal” de “todos los españoles”.

El PP seguirà traient pit, perquè es creuen que guanyaran les eleccions, però en realitat les perdran els del PSOE. Tot hi així, miraran de reüll els indignats i cercaran la manera de treure’n profit, n’estic segur.

Mentrestant, ens trobem davant del que sempre ha passat a la Història amb majúscules, que els conservadors s’atribueixen moltes vegades la defensa de quelcom que no volien (la Constitució), perquè han trobat la manera de que res no canviï i que en molts cassos, han trobat la formula per dinamitar qualsevol avenç.

Estem ben arreglats.

No hay comentarios: