24.1.11

Els discursos radicals


Fa temps que la societat s’encamina inexorablement a la cridòria col·lectiva. Nomes cal veure com s’ha instal·lat als medis de comunicació, a les xarxes socials i a qualsevol activitat publica que comporti dirigir-se a un grup d’oients.

Ven mes la desqualificació i la bogeria de paraules enceses, que els raonaments i la discussió civilitzada. Nomes cal fer un petit repàs.

Molts partits polítics es passen el dia intentant evidenciar (sigui cert o no) que l’adversari es un mal gestor, algú feble, algú que vol destrossar la convivència, que enganya als propis i fa la vida impossible als contraris.

Els canals de televisió, premien qui mes crida i burxa i calumnia, perquè això significa que després reptaran al calumniat i si no s’apunta al joc de les repliques i contrarèpliques i enfrontaments, el crucificaran públicament mentre miren de reüll els índexs d’audiència.

També això ha permès que retornin els discursos mes radicals des de concepcions ideològicament absolutistes. Els incendiaris religiosos, xenòfobs, i anti-tot.

I no es pot dir que es tracti de quelcom que ha aparegut de cop, sino que s’ha anat instal·lant al territori, al municipi, a casa nostra fins i tot, i que ara ja no hi ha qui ho pari.

Les postures s’han radicalitzat, i tothom justifica qualsevol cosa que passi, depenent de la seva versió i amb la mala costum de reforçar la seva veritat.

Es trist de debò, que la memòria també sigui curta en el temps. I que depenent de qui l’escrigui tindrà un missatge o un altre. Quina por!.

Ara, quan estem envoltats de tots els significats de la paraula crisi (atur, inseguretat, desinformació, valors, pobresa, convivència,...), aquesta opinió quedarà ofegada per l’allau de postures mes radicals, que sens cap mena de dubte tindran molta mes força, però no me’n vull estar de manifestar la meva tristesa, perquè mentrestant no hi ha  col·lectius que aportin novament el sentit comú, que retorni la situació a postures que ens garanteixin un futur menys gris, del que es veu al proper revol del nostre futur immediat.

No hay comentarios: