21.1.11

Ens hem de reinventar

L’any 2009, es veia a venir el final dels anys de bonança, on qualsevol negoci era lícit, que del que es tractava era de tenir propietats i que el diner era fàcil d’aconseguir, amb poques garanties i amb llargs terminis de tornada.

Tots aquells que es van plantejar com afrontar el 2010, van posar en marxa les seves formules. Des de les mes conservadores, que posaven en marxa una estratègia encarrilada per reduir despeses al màxim, minvar l’estructura i desproveir d’ambicions de creixement, fins a les mes valentes, que era visualitzar que s’imposaria l’idea de reduir i i es tractava d’ocupar espais de mercat que en una altra moment els competidors no ho permetrien, invertir per créixer i sumar esforços amb altres empreses i posicionar el negoci en un nou estadi.

La realitat es que va ser el moment de reposicionar les estratègies amb mes o menys encerts. La crisi del “Sistema”, el que afecta tot plegat, des dels bancs als governs, ens va arribar el 2010. Replantejaments generals, refer els sistemes de finançament, portar la prudència a la retallada de tot i sobre tot a que el “Sistema es cobreixi les espatlles”.Tothom especula sobre quan durarà la crisi i la realitat es que estem al mig de tot plegat.

Ara, el 2011 ens arriba la crisi a la gent. Ara es quan les retallades, el fet d’arribar a final de mes i no tenir prou diners per afrontar les despeses mes bàsiques, ens fan retrobar-nos amb una realitat que s’intueix però que no s’està mai preparat per assumir.

Es aquell moment en el que veus que vols complir amb els rebuts d’un préstec personal, vas a demanar ajuda a aquella entitat de crèdit que tot t’ho posava fàcil, perquè siguin mes còmodes les quotes per poder arribar a fi de mes, i et diuen que si no hi ha mes garanties no podrà ser.

Esta a punt d’esclatar la crisi de les persones. La que fa por. La que està patint un grapat de gent que veuen que els seus estalvis se’n van a fer punyetes, que els ingressos s’han aturat, que tot es mes car i que els que et deuen diners no podran pagar-te.

I fas comptes. I veus que tens diners per aguantar menys d’un any.

Ara s’han de fer els números a casa. A les famílies. Toca plantejar com encares el futur. Des del punt de vista mes conservador, està clar que es difícil trobar feina i que tornar a tenir una font d’ingressos serà difícil. Tant difícil com serà cobrar el que et deuen.

Be, dons potser nomes queda ser emprenedors i afrontar el futur des de la perspectiva de posar en marxa un projecte propi i arriscar-te. Però en aquest cas has de fer be els números i no caure en els consells fàcils de qui tindrà la vida resolta faci fred o calor, si el projecte te tan sols un bri de dubte, probablement t’aconsellarà seguir el seu exemple: el de quiet i parat i no moure’t, i et desaconsellarà llençar-te a l’aventura d’emprendre. Una part de raó si que tindrà, ja que es veritat, en aquest país no es fàcil posar en marxa qualsevol iniciativa i tenir el dret de rectificar o de començar de nou. La proba clara es que des del govern de Madrid, et posen fàcil obrir una empresa però molt difícil tancar-la.

També et queda la possibilitat de llançar-te al mon i observar que esta retornant el poder de les persones. O sia, aquella capacitat de posar al “mercat” les teves habilitats descobrir que hi ha altres maneres de treballar i de concebre el mon real. Curiosament qui ens esta ensenyant cada dia com estan canviant les coses es el mon virtual, les xarxes socials, la immediatesa de la comunicació o d’aconseguir el que vols i al preu que vols i al moment.

Ja tornem a veure que la gent cerca qui li repari el petit electrodomèstic i no substituir-lo per un de nou. O que van al mercat i comparen preus abans de comprar. O que cerquen els destins de lleure en funció dels costos. O que renoven les seves rutines de la vida diària per gastar menys. També estan les noves maneres de compaginar feina i família fins i tot treballant des de casa, per estalviar-se desplaçaments.

Es tracta de reinventar-nos. No ens queda cap mes remei.

No hay comentarios: