21.2.11

Perdre la por

No hi ha res mes important per fer fàcils les coses, que perdre’ls-hi la por.

Els de la meva generació, recordo la por immensa que ens feia posar-nos davant un ordinador i tenir sempre la certesa que una badada ens podia malmetre qualsevol cosa que hi hagués dintre aquella màquina infernal que estava substituint les màquines d’escriure, els arxius, les fotocòpies i el fax.

Segur que a mes d’un li deu haver passat que efectivament la feina realitzada durant un grapat d’hores, per una instrucció errònia o per un incident fortuït se’n hagi anat a norris de sobte i sense remei.

També es veritat que avui els programes d’ordinador no esborren res si no se’n asseguren que això es exactament el que vols fer.

Les coses han canviat molt. Han canviat tant, que s’han d’anar utilitzant totes les eines que tenim a l’abast i sobre tot, perdre’ls-hi la por. Anar directament i sense manies a “entendre’s” amb elles es la clau per la nostra pròpia subsistència professional.

Dotar-se d’un mòbil de darrera tecnologia, que et permeti parlar, rebre i respondre els correus electrònics de forma immediata, tenir l’aplicació del twitter i del facebook, poder usar iMythos per tenir atesos els clients i els proveïdors, enviar o rebre fotografies, saber el que està succeint a temps real, realitzar pagaments i cobraments online, consultar qualsevol cosa a internet, tenir-hi el navegador, ... tot això comença a ser imprescindible.

També ho és parlar idiomes. O si-mes-no saber que et pots entendre amb aquell que vols parlar, en anglès, francès, castellà, català, alemany, xinès, en búlgar... o tenir un traductor al terminal del mòbil perquè t’ajudi a resoldre-ho.

Tot això son eines. Com ho son les xarxes socials. I a això també s’hi ha de perdre la por.

Avui per avui, s’estan canviant les eines, fent-les fàcils, mes modernes, molt útils, on primer de tot hi ha la immediatesa portada en saber el què i resoldre ràpid. I aquests canvis també està arribant a la forma de relacionar-nos.

El que es evident, es que no s’ha de perdre el contacte personal, però avui per avui, la relació professional implica que estiguis al dia de tot el que necessites per fer fàcil i còmode la feina i resolguis ràpid el que vols resoldre, i per poder-ho fer, l’avenç mes gran que hi ha en aquests moments son les xarxes socials.

I xarxes socials no implica que tot allò que escrius, envies, transmets i resols, estigui a la vista de tothom. Hi ha com fer-ho privat i íntim. En una xarxa social, pots barrar el pas a allò o a aquells que no vols que t’observin sense que ho sàpigues.

Es evident que a internet, allò que no hi poses no hi és, i allò que hi poses ja no ho pots treure, però també es ben clar que el que no pots perdre de vista es que ho has de posar al teu servei i no a l’inrevés.

El meu pare deia que te’n adones que ja saps conduir, quan tu portes el cotxe i el cotxe deixa de portar-te a tu.

O el que dic jo, que per fer una paella, has de saber com fer-la, perdre-li la por i reinventar-ho tot.

Amb aquest tema també es així. Toca perdre la por a les xarxes socials: ja formen part del nostre futur com a professionals i com a persones que hem d’estar al dia.

No hay comentarios: