
29.1.09
Igualada, capital de l'Anoia

22.1.09
Posem-nos a imaginar

15.1.09
Haver estat o intentar ser: aquesta és la qüestió.

14.1.09
13.1.09
El nou Extra

Sempre s’ha d’estar d’enhorabona davant un naixement. En aquest cas, més que un naixement, amb la transformació de l’Extra, el periòdic setmanal que teniu a les mans.
Aquest periòdic va néixer fa gairebé 5 anys i ara li ha arribat l’hora de fer-se gran. De posar a prova tot allò que hem après i sortir a guanyar-se les garrofes al carrer amb allò que millor sabem fer, que és informar.
Aquesta transformació en adult no ha estat una transformació de sobte, sinó fruit de la reflexió profunda de tot l’equip que hi treballem, i la col·laboració de l’equip que fan possible el Calaix de Sastre.
Ens hem posat d’acord en repartir-nos la feina. El Calaix de Sastre és un referent del lleure de bona part del territori des de fa temps, i ara, en poques setmanes, estem consolidant la seva presència a l’Anoia i al Baix Llobregat Nord.
L’Extra, amb el nou format, és aquest que teniu a les mans. Hem volgut convertir-nos en un periòdic que informa de tot allò que succeeix des del Pont del Diable de Martorell fins l’Arc de Barà i des de Sitges a Calaf. I ho hem volgut fer des de la presència en el territori, mitjançant les corresponsalies que ja tenim amb els nostres col·laboradors a les cinc capitals de comarca.
No som un periòdic de Barcelona, som un periòdic fet des de i per la gent que fem vida als territoris on ens distribuïm. Per tant, hem fet ferma la nostra voluntat d’informar amb independència i garantint que farem tot el que es pugui per informar sobre què ha passat, està passant i passarà a les nostres comarques.
I que ningú s’equivoqui ni es confongui: informarem i alhora serem proactius amb tot allò que afecta la gent. Treballarem per donar a conèixer el que és positiu i serem bel·ligerants amb allò que afecta negativament a qui fem vida al territori.
No deixarem passar cap oportunitat per donar veu a la gent de les nostres comarques, i és per això que us convidem a dir la vostra i a explicar-nos els vostres punts de vista.
Només tenim un límit. Aquest límit és l’insult i el menyspreu. No col·laborarem amb aquells que confonen la llibertat d’informació amb la desinformació ni amb els rumors sense fonament.
Per tota la resta, estem a la disposició de tots vosaltres.
Francesc Puertas (director general de Publicacions Anoia sl)
8.1.09
C'est la vie.
La meva avia Emilia Martí Enrich, nascuda l’any 1901 al carrer de Sant Jaume, filla d’en Pere (teixidor) i de la Marieta “safranera” (que venia espècies i fruita davant les voltes de Cal Roure), professava una gran devoció al Sant Crist d’Igualada i a la “Diligència” que li va permetre veure per primera vegada Barcelona després d’un llarg i temible viatge muntanya d’El Bruc enllà.
El meu avi “Siscu” Vidal Casadevall, de “cal Rejoler” de Gelida nascut l’any 1899 que va viure com construïen el funicular que apropava casa seva al nucli urbà, i que amb 7 anys el varen
enviar a Barcelona a guanyar-se la vida repartint llet perque no era l’hereu. Va lluitar com un beneït fent de lleter, pastor i de tot, fins que va acabar a Igualada a “Aprestos y Acabados” (“el cilindro”). Va “aprendre de lletra” i va anar a treballar al “carrilet” de fogoner i va coneixer l’Emilia.
Amb 20 anys l’un i 18 anys l’altra, es van casar, van fer el viatge de nuvis viatjant en carrilet fins a Barcelona, i l’avi el van destinar al “Dipòsit” dels FFCC a Martorell.
Ja tenien una història plena de fets, vida, trànguls, ensurts i els va tocar fer-se grans i plantar cara a la vida amb totes les ensopegades que comporta ser un matrimòni.
No hi ha dubte que les coses han canviat. Que la vida ha canviat. Que les costums han canviat. Que la nostra memòria immediata ha canviat. Que la qualitat la rapidesa i la posibilitat d’obtenir informació ha canviat. Que les comunciacions també,... i la salut, i les relacions humanes i tot plegat ha donat un gran tomb a tot alló que es la nostra vida quotidiàna, si la comparem amb la de fa cent anys enrera.

I ara em miro els nois i noies de vint anys. I es ben cert, hi ha de tot. Des de qui te clar el que vol, el que estudia o treballa amb o sense la voluntat de continuar en aquella feina. Des de qui aspira
a tenir la seva propia independència, fins els que es creuen que els pares hi seràn sempre. Fins i tot aquells que entenen que el seu futur passa per guanyar-se la seva independència abans de fer 30 anys.
I veig als pares, que s’han fet grans. Que disfruten de la vida tot el que poden y tot el que els queda. I que mentres la salut aguanta, es procuren l’independència fins que ja necessiten d’algú que es ajudi. I que quan la salut falla de debó, els veus als ulls que es senten atemorits i confortats per tot el que han viscut.
I ara torno a trepitjar de peus a terra i es clar que la vida s’ha estirat com un xiclet i els avis son mes avis i la seva vida es mes plena i llarga i els joves son mes joves i posposen cada vegada mes les seves decissions del seu pròpi futur. I aquells que rondem els 50 tenim el dubtós privilegi de veure-ho i viure-ho. “C’est la vie”

Suscribirse a:
Entradas (Atom)